Wednesday 4 September 2019

NASI DAGING UTARA RESEPI BONDA

Menu istimewa kita pada hari ini adalah: Nasi Daging Utara.


Menu ini amat sesuai untuk sebarang majlis termasuk majlis sambutan rumah terbuka Hari Raya, majlis sambutan ulang tahun kelahiran dan sebagainya. Selain itu, menu ini juga boleh dibuat pada hari biasa untuk makanan tengahari. 

Menu ini merupakan menu istimewa daripada utara dan boleh dimakan bersama kari daging atau sup daging. Dibawah ini adalah resepi turun-temurun keluarga saya. 

Bahan-bahan nasi:
- Daging batang pinang (direbus hingga empuk)
- 5 cawan air rebusan daging
- 4 cawan beras
- Perencah nasi daging Iman
- Tiga sekawan ( kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang)
- 2 biji bawang besar (dikisar)
- 3 ulas bawang putis (dikisar)
- 1 inci halia (dikisar)
- Mentega
- Garam

Bahan-bahan sup:
- Daging batang pinang
- Air rebusan daging
- Perencah sup
- 3 ulas bawang merah (dihiris)
- 2 ulas bawang putih (dihiris)
- Daun sup dan akarnya
- Halia
- Garam

Bahan-bahan air asam:
- 10 biji cili merah
- 5 biji cili padi
- Kerisik
- Belacan
- Garam dan gula
- Perahan air limau nipis
- 1 biji tomato
- 2 biji bawang besar

Cara-cara membuat nasi:
1) Bersihkan beras dan toskan
2) Panaskan mentega dan tumis tiga sekawan, masukkan bahan yang dikisar kemudian masak hingga naik bau wangi.
3) Masukkan 5 cawan air rebusan daging (dengan menggunakan cawan yang sama untuk menyukat beras)
4) Masukkan perencah nasi daging dan masak hingga mendidih
5) Masukkan beras yang telah dibersihkan
6) Masukkan daging yang telah direbus dan masukkan sedikit garam 
7) Masak nasi sehingga kering dan kecilkan api hingga nasi masak 

Cara-cara membuat sup:
1) Rebuskan  daging bersama perencah sup
2) Masukkan halia yang telah dihiris
3) Masukkan daun sup bersama akarnya yang telah dibersihkan
4) Masukkan garam dan masak sup sehingga mendidih
5) Tumis bawang merah dan bawang putih dan masukkan ke dalam sup yang telah siap dimasak


Cara-cara membuat air asam:
1) Tumbuk cili merah, cili padi, belacan bersama garam dan gula sehingga halus
2) Masukkan dan gaul bersama hirisan bawang besar dan tomato. Masukkan perahan air limau nipis
3) Masukkan kerisik dan gaul bersama


***Nasi Daging Utara versi saya siap dihidangkan. Juga boleh dihidangkan bersama hirisan tomato dan salad. 

6 comments: